Van der Vaart op medaillekoers

di 24 augustus 2010
zeilster met nog 1 race te gaan op derde plaats
Van der Vaart op medaillekoers

Van onze Telesportredactie
SINGAPORE – Met slechts de medalrace nog voor de boeg staat zeilster Daphne van der Vaart op de derde plaats in het klassement op de Jeugd Olympische Spelen. In de Byte CII-klasse eindigde de 16-jarige atlete vandaag als eerste, tweede en vierde, waardoor ze een sprong naar de top-3 maakte. Van der Vaart koerst daarmee af op een bronzen medaille, maar ook het zilver is nog niet uit zicht.

De Nederlandse zeilsters heeft momenteel 39 punten en heeft 14 punten voorsprong op de Deense Celine Carlsen, die de vierde plek bezet. De nummer twee Constanze Stolz (Dui) heeft 36 punten achter haar naam en de Oostenrijkse Lara Vadlau lijkt met 23 punten niet meer van het goud af te houden.
,,Het gaat heel spannend worden, want het is niet zoals normaal dat je de race eventueel nog kan aftrekken”, kijkt Van der Vaart vooruit op de finale. In tegenstelling tot ‘normale’ zeilwedstrijden, vaart morgen ook de gehele vloot de laatste race, waarin geen dubbele punten zijn te verdienen. Hierdoor kan er voor de kust van Singapore nog van alles gebeuren.
,,Maar als ik gewoon zo vaar als vandaag, moet het lukken om derde te blijven, of misschien zelfs tweede te worden”, aldus het jonge talent. Als ze zich eerder in het toernooi niet terug had hoeven te trekken wegens een protest van de Poolse Sara Piasecka, was naar eigen zeggen zelfs goud nog mogelijk geweest.
,,Bij de start deed ik iets verkeerd, maar zij had er helemaal geen nadeel van”, blikt Van der Vaart nog altijd boos terug. De atlete uit Rijpwetering vaarde daarnaast twee mindere races, waardoor ze de laatste dagen bezig is met een inhaalslag. ,,Ik ben superblij dat ik er nu weer bij zit en heb nog steeds het gevoel dat ik aan het terugkomen ben, dus voor de finale ben ik niet zenuwachtig. Al gaan anderen misschien gekke dingen doen en het me moeilijk maken.”
,,Ze worden zenuwachtig en praten ineens niet meer met me na de finish”, vervolgt Van der Vaart enigszins verbaasd. ,,Normaal maak je een praatje en heb je het nog even over de race, maar sommigen deden dat in het begin wel en nu ineens niet meer. Maar met die Duitse heb ik afgesproken dat we het elkaar gunnen als de ander wint. Gelukkig staat die Poolse nu 11e en heeft zij weinig kans meer, want haar had ik het niet gegund.”

Auteur: Daphne

Share This Post On

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *