Van der Vaart goed op koers

wo 25 augustus 2010
telegraaf; telesport
Zilveren afsluiting

Van onze Telesportredactie
SINGAPORE – Zeilster Daphne van der Vaart, die als laatste Nederlandse deelneemster in actie kwam op de Jeugd Olympische Spelen, heeft Oranje op een zilveren afsluiting getrakteerd. Het 16-jarige talent kwam in de medalrace voor de kust van Singapore als tweede over de finish en schoof daardoor op van de derde naar de tweede plaats in het eindklassement van de Byte CII-klasse.

“Als ik derde was gebleven, was ik daar ook heel blij mee geweest. Maar zilver is natuurlijk mooier”, lachte de jonge zeilster na afloop van de finale. Eerder in het toernooi leek ze door een aantal mindere races en een tiende plaats in het klassement het uitzicht op het podium namelijk kwijt. De atlete uit Rijpwetering bleef echter knokken en welke kleur medaille dan ook, zou daar volgens haar een mooie beloning voor zijn.
“In de finale heb ik daarom ook best veilig gevaren”, herleefde ze haar laatste race. Maar terwijl de nummers 1 en 2 in het klassement –de Oostenrijkse Lara Vadlau en de Duitse Constanze Stolz- elkaars koers volgden, koos de VWO-leerling wel haar eigen pad. “Als mensen zoveel met elkaar bezig zijn, gaan anderen ze voorbij. Ik dacht ‘dat gaat mij niet gebeuren’”, en dat bleek ook de juiste keuze.
Voortgedreven door vijf knopen wind rondde Van der Vaart als negende de bovenboei met de Duitse in haar kielzog en koos vervolgens -in tegenstelling tot de rest van de vloot- voor de wind een andere lijn. Stolz was daarmee afgeschud en ook de Oostenrijkse Vadlau kon haar niet meer achterhalen. Zij eindigden respectievelijk als 4e en 21e en alleen de Canadese Sarah Douglas kwam eerder over de streep.
Voor het eindklassement betekende dit dat Stolz op het podium een plekje lager moest plaatsnemen dan Van der Vaart en Vadlau tot jeugd olympisch kampioene werd gekroond. Het was een ceremonie die het Nederlandse talent in de toekomst nog veel vaker hoopt mee te maken, maar dan in de Laser Radiaal en het liefst na een toernooi met hardere wind.
“Ik vind het makkelijker om voorop te komen als je echt kan knallen en hangen, maar minder wind gaat het me kennelijk ook wel goed af”, constateerde ze droogjes met het zilver om haar nek.
“Daphne blijft bijna altijd koel, maar ze zag het eerder echt even niet meer zitten”, bekende haar coach Gea Jutjens. “Het is nog niet verloren, zet de knop om en laat zien dat je de beste bent”, praatte ze haar pupil uit het dal. “Dat je dan nog zilver kan halen, is de belangrijkste les van dit toernooi.”
Bij de mannen in de Byte CII-klasse won Just van Aanholt de laatste race, waardoor het jonge talent uit Curacao de bronzen medaille veroverde. Het goud ging naar Ian Barrows uit de Virgin Islands, de Duitser Florian Haufe greep zilver. Bij het windsurfen eindigde Mayan Rafic uit Israel op de hoogste trede. De Nederlandse Kiran Badloe, die in het begin van het toernooi kampte met een schouderblessure, sloot de JOS af op de 19e plek.

Auteur: Daphne

Share This Post On

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *