Europacup Slovenië & Italië

Alweer anderhalve week geleden ben ik teruggekomen van de eerste wedstrijden van het seizoen: de Europacups. Op 16 maart begon de eerste wedstrijd in Slovenië (Koper). De eerste dag stonden er 2 races gepland maar we hebben er maar 1 kunnen varen wegens te onstabiele wind. Alles ging goed, op een punt na; ik had de verkeerde kant van het veld gekozen. De wind draaide naar links en na een inhaalrace werd ik 25e. Het resultaat viel natuurlijk tegen, maar mijn start en snelheid waren goed dus ik ging niet met een slecht gevoel van het water af. Bovendien dacht ik nog genoeg races tijdens het evenement te hebben om het goed te maken, maar dat viel tegen. Er stonden 9 races gepland waarvan we dus alleen de eerste dag een race hebben kunnen varen. Dit maakte het tot een ongeldig evenement, dus er was geen prijsuitreiking etc. We hebben overigens wel elke dag op het water gezeten en zijn ook een paar keer gestart. Vanwege mist, windstilte of shifts van 180 graden moesten de wedstrijden telkens opnieuw afgebroken worden. Ik heb van alle situaties wel veel geleerd.

Op maandag 19 maart trokken we met het team verder naar de volgende bestemming: het Gardameer in Italië. Ik sta elke keer weer versteld over hoe mooi het daar is! Een meer, helemaal omringd door bergen waar je soms gewoon nog sneeuw op de toppen ziet liggen. Het water is ijskoud en net zo diep als de bergen hoog zijn!

Op vrijdag 23 maart begonnen de wedstrijden pas, dus de tussenliggende dagen hebben we nog goed kunnen trainen. Het was wel even omschakelen want hier stond juist heel veel wind! De trainingen gingen lekker dus ik ging vol goede moed de wedstrijden in.

Op vrijdag was het typisch garda-weer. Om 12:00 gaat de wind ‘aan’ doordat de bergen opgewarmd worden door de zon. Dit veroorzaakt een windstroom die standaard opkomt uit het zuiden. De wind wordt om de bergen heen ‘getunneld’ wat de rechterkant (dus naar de berg toe) favoriet maakte. Iedereen heeft hetzelfde plan en er wordt gevochten om de beste plaats op de startlijn. Dat ging bij mij niet helemaal goed. In de eerste race werd ik 14e. De tweede wedstrijd ging het wel zoals ik het wilde en ik werd 2e. ‘it’s all about the execution.’

De volgende dag draaide de wind niet zoals verwacht naar rechts en het werd duidelijk geen random garda-weer. Dat maakte het lastig om de wind aan te zien komen. Ik lag 15e en toen kwamen we 30 meter voor de finish in een windstilte terecht, terwijl we gestart waren met 18 knots! De deelnemers die laatste lagen werden 1e en zij die 1e lagen werden laatste. De andere race die voor die dag gepland stond is niet doorgegaan vanwege de onstabiele wind.

Op zondag 25 maart hebben we ook niet kunnen zeilen. Ook toen was de wind te onstabiel. Het was bewolkt en daardoor konden de bergen niet opwarmen.

Op maandag de 26e hebben we 3 races gevaren. De eerste start was al om 9:00 want de noordenwind was sterk (knoop of 18). Het ging lekker en ik heb een 2e, 8e en 9e plek gevaren! Het waren lastige omstandigheden dus ik ben zeker tevreden. Ik ben 12e overall geworden (van de 90) en 2e under 19.

Volgend weekend heb ik mijn eerste kwalificatiemoment voor het WK dat plaatsvindt in Medemblik.

Auteur: Daphne

Share This Post On

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *