worldcup Palma de Mallorca

20e overall! Een lekker begin van het seizoen.

Altijd spannend, zo’n eerste grote wedstrijd van het seizoen. Waar sta ik? Heb ik hard genoeg getraind? Hoe kom ik uit de winter? Dit evenement was niet aangewezen als piekevenement en m’n eigen coach was er dan ook niet bij. In plaats daarvan mocht ik weer mee met Marit Bouwmeester en haar coach Jaap Zielhuis. Het was super leerzaam én super gezellig!

De worldcup ging best goed. De eerste dag moest ik nog even wennen en was ik een beetje geïntimideerd door alle goede dames en had ik moeite om van de startlijn af te komen. Er stonden 7-9 knts aanlandige wind, precies mijn omstandigheden. Toch kon ik op de eerste dag nog niet echt laten zien wat ik waard was. Ik baalde van deze dag. De wedstrijden waren niet goed gegaan, mijn helmstok brak spontaan in de haven én ik was mijn onderbroek kwijt toen ik mij om wilde kleden. Erg vervellend! ‘Slechte Karma’ riep Marit. Al wist ik niet wat ik gedaan had. Achteraf moesten we er wel hard om lachen en ik heb dit dan ook maar omgezet in positieve energie.

Blijkbaar lukte dat laatste erg goed want de volgende dag voer ik ineens een 1e plek! Tja… Als alles gewoon goed gaat, vooral de start, dan is zeilen helemaal niet zo moeilijk. Het was gewoon een oscillerende wind en wanneer de wind draaide tackte ik mee. Opeens lag ik 1!

Tijdens de oefenwedstrijd die we een week daarvoor gevaren hadden bleek dat ik in de down-wind nog wat snelheid te kort kwam. Toen zijn we daar een week voor het evenement nog heel hard op gaan trainen door alleen maar down-wind te varen. Het was dan ook echt cool om te zien dat ik eindelijk hard genoeg ging om mijn eerste plaats te behouden! De Belgische Evi van Acker, (brons OS2012) was mij even voorbij in het tweede kruiskrak, maar in de down-wind kon ze mij niet bijhouden en ik ging als eerst over de finish! Wow! Mijn eerste 1tje op een worldcup! Verbaasd keek ik naar mijn coach, ik kon het bijna niet geloven en hij ook niet!  Marit gaf me een high five en vrolijk voeren we naar de haven want we hadden allebei goed gevaren.

De eerste 2 kwalificatie dagen waren voorbij en vanaf dag 3 zouden we in de gold en silverfleet starten. Helaas stond er geen wind op dag 3 en hebben we niet gevaren.

Op dag 4 deed ik s’ochtends het raam open en ik waaide bijna uit mijn broek! Palma de Mallorca leek niet meer op het eiland wat ik kende. De zon was weg en het normaal onschuldige water was veranderd in een woeste zee. De wind kwam precies de baai binnen en mogelijk had het op een andere plek in de Middellandse zee al eerder gestormt, want de swell (deining) was enorm hoog! Vol adrenaline gingen we het water op om 3 wedstrijden te varen in de goldfleet.

De eerste wedstrijd was ik super goed gestart. Ik had in het eerste kruiskrak alleen een tacktische fout gemaakt wat cruciaal bleek en ik finishte rond de 25e plek. Bij de 2e race begon het nog harder te waaien en die ging ook goed. Ik finishte als 16e. De race daarna begon het nóg harder te waaien en de golven werden nóg hoger. Het startschip had problemen met ankeren en na een uur uitstel op het water mochten we dan toch starten. Ik had gemeten welke kant van de startlijn gunstiger was en mijn kompas gaf aan dat links beter was. Echter, op het moment van de start draaide de wind volledig naar rechts en hij draaide niet meer terug. Ik lag niet goed, maar doordat het overleven werd lag ik dan toch ineens op de 20e plek. Helaas overleefde ik het niet en sloeg ik in de tweede down-wind om. Ik was bang! Ondanks dat ik de hele winter op diezelfde plek getraind had, had ik nog nooit zulke grote golven gezien.  Ik was blij dat ik na die dag veilig op de kant stond.

Op de laatste dag waaide het opnieuw vrij hard, maar deze keer aflandige wind. Dat is altijd iets onvoorspelbaarder, maar het ging hartstikke goed. ‘Pakken wat je pakken kan’, zegt mijn coach altijd bij die omstandigheden.  Ik ging de eerste race 6 om de bovenboei (in de gold) en finishte uiteindelijk 11e. Prima! De tweede race had ik de beste start van het hele veld bij het startschip en kwam ik als 1e bij de bovenboei! Helaas viel de wind weg in het 2e kruisrak en werd het één grote chaos waardoor ik uiteindelijk als 20e finishte. Maarja… het gaat nog niet om het resultaat, dat komt van de zomer wel. Ik vond het leuk om te zien dat ik aardig mee kon doen.

Overall ben ik 20e geworden. Voor uitstlagen klik hier. Marit Bouwmeester won de wereldbeker en heeft super goed gevaren! Well done!

Morgen vertrek ik alweer naar Hyeres voor de volgende Worldcup. Ik ben benieuwd, een nieuwe wedstrijd op een nieuwe locatie! Resultaten zijn te volgen op deze site: worldcup Hyeres. Hou voor de laatste updates en nieuwtjes mijn twitter/fb of instagram in de gaten!

 

 

Auteur: Daphne

Share This Post On

1 Comment

  1. Mooie start van het seizoen! Top zo’n eerste plek. Ben trots op je.
    Veel succes in Hyeres.
    Hug, Bas

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *