Eurosaf Palma de Mallorca

Afgelopen maandag begon het Europese seizoen voor mij en nog voor 115 andere laser radial zeilsters!  De eerste dag werd afgetrapt met uitdagende omstandigheden. Zo’n 25-30 knopen wind vanaf het land waardoor het enorm vlagerig was met grote winddraaiingen. Ik vertrok goed uit de start en lag bij de tweede zijboei rond de 15e plek. In de laatste down-wind naar de finish toe kwam er een enorme vlaag en ik kreeg mijn boot niet meer onder controle. Zwemmen is niet de snelste manier om bij de finish te komen… Snel klom ik in mijn boot en zeilde ik alsnog richting de finish. Altijd doorgaan! Andere hadden het ook moeilijk en dus finishte ik nog op een 30e plek.

Toch wel balend kwam ik over de finish. Zo had ik mijn eerste wedstrijd niet voorgesteld. Gelukkig kreeg ik die dag nog een kans om te laten zien wat ik kon en ik finishte als 4e. Ik kan het wel!

Op dag twee waren de omstandigheden compleet anders en moesten we de hele dag  wachten op stabiele wind. Uiteindelijk zijn we s ‘avonds pas gestart en ik zeilde een goede en een mindere race, maar het was gelukkig goed genoeg voor de Goldfleet.

Op dag twee zijn we heel vaak gestart en werden de wedstrijden vaak afgebroken door de onstabiele wind. Ik baalde want elke keer opnieuw had ik een slechte start. Het afgelopen jaar heb ik zoveel BFD’s gepakt dat ik dit evenement een beetje schijterig was om scherp te starten.

Op dag drie besloten mijn coach en ik dat het afgelopen moest zijn met dit laffe gedoe en goed starten stond voor die dag bovenaan het lijstje! En ja hoor.. eerste race had ik een fantastische start met een goed eerste kruisrak. Maar helaas wel weer een BFD…

Doe je de hele week zo voorzichtig om niet te vroeg te starten, gebeurd het alsnog.  Door deze actie werd ik nog banger om te starten en ik heb tot mijn teleurstelling geen een goede start meer kunnen maken. Elke wedstrijd opnieuw begon ik achteraan en door keihard te werken zeilde ik mij weer naar voren. Qua snelheid kan ik mij prima meten met de beste 10 en ik heb mij af en toe ook wel afgevraagd hoe goed ik zou zijn als ik voor de verandering een keer vooraan zou beginnen 😉

Op de laatste dag werd het een dag met veel general recalls, zwarte vlaggen die al voor de wedstrijd gegeven werden. Ik startte wederom voorzichtig en had weer een slechte start en zeilde mij opnieuw naar voren. Later bleek dat ik deze race weer te vroeg was en mocht ik er weer een DSQ bij optellen… Omdat ik zo’n slechte start had kon ik het niet geloven en heb ik een protest ingediend bij het comité met videobeelden van de start. De uitslag was: ‘Wij kunnen inderdaad niet zien aan de hand van deze videobeelden dat je  te vroeg was, maar we kunnen ook niet zien dat je niet te vroeg was.’  Helaas… ik moest weer een laatste plek meetellen.

Overall ben ik 34e geëindigd in het eindklassement. (van de 116) Ik baalde, want voor de BFD stond ik 29e. Later bleek dat de 32e plek bleek voldoende was om een ticket voor de Worldcup te verdienen in het France Hyeres. Shit happens…

Dat ik aan de start moet werken is overduidelijk en dat ik dat ga trainen is een ding dat zeker is! Graag had ik de starts willen oefenen tegen de beste zeilers van de wereld, maar het is niet anders. Ik ga door met hard trainen zodat ik er tijdens de volgende wedstrijd, de Delta Lloyd Regatta in Medemblik weer zal staan!

Voor de uitslagen klik hier: uitslagen

 

 

Auteur: Daphne

Share This Post On

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *