27e WK Oman

YES! 2016 it is! Happy new year! Ik hoop dat 2016 voor iedereen net zo goed begonnen is als voor mij! Momenteel zit ik namelijk alweer op Gran Canaria voor een nieuwe trainingsstage. 2016 belooft een mooi en sportief jaar te worden met EK’s WK’s en natuurlijk de Olympische Spelen komende zomer. Het is mooi om vooruit te kijken naar deze evenementen, maar toch blik ik graag nog even terug op 2015. Dat geeft mij de gelegenheid om mijn sponsors, Heerema Marine Contractors, van Dinter, Magic Marine en Delta Lloyd te bedanken voor de support in 2015! 2015 was geen makkelijk seizoen maar ik ben blij met de manier waarop ik 2015 heb mogen afsluiten: een 27e plek op het WK senioren, in een pre-olympisch jaar.

Samen met mijn zeilcoach, fysieke trainer en mentale coach hebben we toegewerkt naar dat WK. Van mijn mentale coach heb ik geleerd om nog duidelijker doelen te stellen: om ze zo specifiek mogelijk te maken. Ik heb geleerd om niet resultaatgericht bezig te zijn, maar om mij juist te richten op de procesdoelen.

Het WK begon voor mij niet het beste. In de allereerste race van het evenement was ik te gretig en kreeg ik een gele vlag van de jury omdat ik een techniekfout maakte.  Dit gebeurde in de drukte na de eerste bovenboei en op een cruciaal moment moest ik mijn penalties nemen.  Dit resulteerde in een slechte eindscore, maar ik heb mij goed herpakt en de tweede race werd ik 7e.

Toen ik van het water afkwam was ik wat teleurgesteld over mijn resultaat van de eerste dag, maar mijn procesdoelen had ik wel behaald. Ik merkte dat ik daar veel energie van kreeg! Ik ben mij blijven focussen op de processen en het resultaat kwam vanzelf.

Op de laatste dag, in de allerlaatste wedstrijd kreeg ik mijn tweede gele vlag van de jury. Opnieuw was ik te gretig. Ik wilde het evenement nog met een mooi resultaat afsluiten. Ik was goed gestart en ik lag rond de tiende plaats. Helaas… toen ik die gele vlag kreeg moest ik de wedstrijd verlaten. Zo zijn de regels; bij je tweede gele vlag in het evenement moet je de wedstrijd uit en krijg je een diskwalificatie op je resultatenlijst. Deze fout kostte mij zo’n tien plaatsen in het totaalklassement waardoor ik zakte naar de 27e plaats.

Ik baalde erg van de laatste race, maar op twee wedstrijden na van de gehele serie kan ik zeggen dat ik mijn niveau heb gehaald en ben ik blij met de manier waarop ik daar geracet heb. Ik heb goede starts gemaakt, mijn snelheid was goed en ook ben ik niet ontevreden over de beslissingen die ik heb gemaakt. Er valt nog een hoop te verbeteren maar ik durf te zeggen dat ik een stap heb gezet naar weer een hoger niveau! Het resultaat laat dus niet helemaal zien hoe ik gevaren heb, wat jammer is maar wat tegelijkertijd vertrouwen geeft voor de toekomst!

Na het WK ben ik samen met mijn teammaatje vier dagen langer in Oman gebleven. Wij hebben een presentatie gegeven bij PDO (Shell) over de vergelijking tussen topsport en business. Het was een hele bijzondere ervaring om voor 130 engineers een presentatie te geven. De reacties waren erg positief en ik hoop dit vaker te mogen doen in de toekomst.

Naast deze presentatie hebben wij ook nog een klein beetje van het land gezien. Normaal zie ik alleen de airport en de haven dus het was extra bijzonder om meer te zien van een land. We hebben een zogenaamde ‘Wadi’ bezocht. Dat is een droogstaande rivier waar nog net een aantal kleine pooltjes in te vinden zijn. Daarnaast hebben we het paleis van de sultan bezocht en de lokale markt. kijk voor een filmpje hiervan op mijn youtubekanaal via deze link.

Vol nieuwe ervaringen vlogen we weer terug naar Nederland. Maar niet voor lang, want drie dagen later wachtte er alweer een trainingsstage op mij in Gran Canaria. Tien dagen heb ik hier getraind inclusief 4 dagen oefenwedstrijden. Onze coach was Roelof Bouwmeester, de broer van Marit Bouwmeester. Ik heb heel veel geleerd bijgeleerd.

Na min of meer een maand in het buitenland geweest te zijn had ik eind december ok wel weer zin om naar huis te gaan en mijn familie en vrienden te zien!  Ik heb erg genoten van twee weken kerstvakantie en ik ben inmiddels weer helemaal opgeladen om het nieuwe jaar te beginnen met deze trainingsstage!

DSC_5967

 

Auteur: Daphne

Share This Post On

Schrijf een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *