Over mij

Daphne van der Vaart

Daphne van der Vaart

 

Geboortedatum: 16 augustus 1994

Woonplaats: Den Haag

Vereniging: KWV de Kaag

Coach: Roelof Bouwmeester

Op mijn achtste ben ik begonnen in de optimist en op mijn twaalfde kwam ik in de optimisten kernploeg. Op mijn 13e en 14e kwalificeerde ik mij voor het Europees Kampioenschap. Toen ik te oud (en te groot) werd voor de Optimist koos ik ervoor om over te stappen naar de Laser 4.7. Erg lang duurde dit niet, want al vrij snel kwalificeerde ik mij voor het traject van het Watersportverbond om naar de Jeugd Olympische Spelen te gaan in de Byte klasse.

Daar gingen nog wel wat kwalificaties als het EK en het WK in de Byte aan vooraf. De kwalificatie won ik en in 2010 nam ik deel aan de allereerste Jeugd Olympische Spelen die ooit gehouden werden. Een hele gave ervaring die afgetopt werd met een mooie zilveren medaille! Vanaf dat moment wist ik het zeker: ik ga er alles aan doen om ooit op de ‘echte Olympische Spelen’ te staan.

Na de zomer van 2010 stapte ik over naar de laser Radiaal, de olympische klasse voor dames. In deze klasse maak ik sinds 2012 deel uit van TeamNL. Sindsdien heb ik meegedaan aan jeugd EK’s En WK’s en meerdere podiumplekken gevaren.

Om ook de aansluiting bij de senioren te vinden was er meer nodig dan talent. Ik moest leren om niet alleen zeilster maar ook een topsporter te worden.  Ik heb door de jaren heen veel geleerd over mijzelf, zowel fysiek als mentaal waardoor ik in 2018 mee kon doen aan de selectie voor de Olympische Spelen. Bij onze sport mag er per klasse (categorie) maar één zeilster naar de Olympische Spelen. Ik verloor helaas de kwalificatie van Marit Bouwmeester (Olympisch Goud 2016 en Olympisch zilver 2012).

Ik was trots op mijn progressie van dat seizoen maar baalde erg dat mijn oorspronkelijke doel, Tokio 2020, niet meer haalbaar was. Daarom heb ik daarna even tijd genomen om mijn studie af te ronden en nieuwe doelen te stellen: World cups winnen, Europees- en Wereldkampioen worden. Ook droom ik natuurlijk nog steeds van de Olympische Spelen. Maar voor nu richt ik mij op het ISAF WK in Scheveningen van 2022.

Sinds het najaar van 2019 train ik samen met Marit Bouwmeester en vorm ik samen met Maxime Jonker en Mirthe Akkerman ‘Team Turbo”. Iedereen heeft zijn eigen specialiteiten waardoor we een erg sterk team vormen en resulteerde dat we alle 4 in de top 10 zijn geëindigd op het WK in 2020!